Sewatek hallitun kasvun tiellä

21.12.2021

Vuosi 2021 on ollut monella tapaa opettavainen ja antoisa, mutta ennen kaikkea se on ollut Sewatekille varsin menestyksekäs. Vaikka pian on takana toinen vuosi maailmanlaajuisesti poikkeuksellisissa oloissa, joissa varmaa on ollut vain muuttujien alati kasvava määrä, olemme pitäneet Sewatekin määrätietoisella kasvun tiellä. Itsestämme riippumattomista tekijöistä tähän on vaikuttanut se, että työvoimaa ja materiaaleja on kaikesta huolimatta riittänyt, ja rakennusala on pystynyt sopeutumaan haastaviin olosuhteisiin. Suurin tekijä kasvun taustalla on kuitenkin se, että oma tekemisemme on osoittautunut asiakkaidemme luottamuksen arvoiseksi.

Panostukset korjausrakentamiseen ja vientiin näkyvät

Pureudutaan hieman tarkemmin siihen, miten olemme tavoitteisiimme päässeet. Olemme tehneet korjausrakentamisen tuotevalikoimaamme viimeisen kolmen vuoden aikana merkittäviä panostuksia, jotka alkavat nyt tuottamaan tulosta. Samalla kun olemme kehittäneet uusia ratkaisuja, olemme myös löytäneet vanhoille tuotteillemme täysin uusia mahdollisuuksia. Olemme tehneet viimeisen 12 kuukauden aikana neljä laajamittaista polttokoetta, joissa on pääasiallisesti testattu olemassa olevia tuotteitamme monipuolisempiin käyttötarkoituksiin. Samalla olemme tarkistaneet ja terävöittäneet markkinointiviestintäämme, joka on tuonut meitä paremmin oikeiden ihmisten tietoisuuteen. Hyvänä yksittäisenä esimerkkinä toimii multiläpivienti, jonka käytön mahdollisuudet ja helppous ovat lyöneet läpi monessa projektissa ja sitä samaa läpilyöntiä odotetaan myös Ruotsissa.

Ruotsista puheenollen myös länsinaapurin markkinoille rekrytoitiin vuoden 2020 lopulla omat edustajat ja panostukset ovat alkaneet näkymään. Siellä on käynnistymässä isoja asioita sekä uudis- että korjausrakentamisen saralla.

Mielipiteitä jakavan, mutta suosiotaan nostavan puukerrostalorakentamisen suhteen olemme myös erinomaisessa asemassa. En mielestäni edes syyllisty subjektiiviseen itsekehuun, kun sanon, että ratkaisuvalikoimamme puurakentamisen palokatkoihin on ylivoimaisen hyvä muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna.

Paras tapa mitata mennyttä ja visioida tulevaa on tietenkin ostokäyttäytyminen. Uudet potentiaaliset asiakkaat ovat osoittaneet enenevässä määrin kiinnostusta ratkaisuihimme ja meiltä jo ostaneet asiakkaat kysyvät yhä useammin tarjouksia myös seuraaviin projekteihinsa. Se on meille parasta palautetta ja paras osoitus siitä, että tuotteemme ovat toimivia, toimitukset ripeitä ja palvelu asiantuntevaa. Eli pähkinänkuoressa: homma toimii. Vuoden 2021 aikana Sewatek on kasvanut paitsi liikevaihdoltaan, myös henkilömäärältään historiansa suurimmaksi. Kasvun tuomasta varmuudesta kielii myös se, että vetäydymme jouluaatonaattona koko organisaation voimin ansaitulle viikon ylimääräiselle palkalliselle lomalle. Haluamme näin kiittää mainiota henkilökuntaamme panoksesta yhteisten päämääriemme saavuttamiseksi.

Kehitystyö on jatkuvaa

Hyvä jalansija on siis luotu monella rintamalla. Vaihde on kuitenkin vasta kolmosella, ja tässä koneessa ei kytkintä paineta kuin ylöspäin vaihtaessa. Nautitaan joulun välipäivät, otetaan hetki happea, ja vuodenvaihteen jälkeen kääritään taas hihat ja lisätään vauhtia. Avainsanamme on edelleenkin tuotekehitys ja sen tulee olla jatkuvaa, jotta ratkaisuvalikoimamme pysyy aallon harjalla.

Päivittäisen kehittämistyön lisäksi meillä on käynnissä yrityksen strategiatyöskentely, jossa mietitään mitä ja missä Sewatek haluaa olla, kun katsotaan hieman kauemmaksi tulevaisuuteen. Kyky ja tahto tehdä suunnitelmia etumaastoon ja luoda tavoitteita eri aikajänteille kertoo ainakin itselleni siitä, että olemme kasvaneet ja kehittyneet myös yrityksenä ja organisaationa.

Yksi konkreettinen panostus tulevaisuuteen on ensi vuonna hankittava oma tuotekehitysuuni. Sen avulla voimme testata tuotteita pienessä määrin itse, ennen kuin lähdemme viemään niitä kalliisiin ja muutenkin resursseja sitoviin polttokokeisiin. Päivittäisen asiakastyön hoitaminen kunnialla on tietenkin päällimmäisenä mielessä, mutta on erinomaisen tärkeää huolehtia myös tulevaisuudesta.

Lopuksi haluan lausua kiitoksen vuodesta 2021 asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme sekä tietysti loistavalle organisaatiollemme. Toivotan kaikille sidosryhmille mukavia ja rentouttavia loppuvuoden juhlia ja menestystä vuodelle 2022.