FAQ

Toimivatko Sewatek-tuotteet® palokatkoina?

Sewatek-läpiviennit ovat palokatkotuotteita, mutta muiden palokatkotuotteiden tavoin ne toimivat palokatkoina vain, kun asennus on tehty ohjeiden mukaisesti. On syytä pitää mielessä, että palokatko on aina kokonaisuus, johon vaikuttavat mm. rakenne sekä läpi vietävä talotekniikka. Alla lisää FAQ-vastauksia.

Ovatko Sewatek-läpiviennit® hyväksyttyjä?

Kaikki valmistamamme ja myymämme palokatko- ja läpivientituotteet ovat ETA-arvioituja, joka on helpoin tapa osoittaa tuotekelpoisuus.

Tarkistathan kuitenkin aina putki-/kaapelikohtaiset paloluokat sekä rakenteelliset vaatimukset detaljikirjastostamme.

Ovatko Sewatek-läpiviennit® CE-merkittyjä?

Ovat. Palokatkotuotteilta sitä ei kuitenkaan vaadita, ja CE-merkintä itsessään ei vielä kerro kelpoisuudesta, vaan on aina tarkasteltava kokonaisuutta (mitä viedään läpi, minkälaisesta rakenteesta, kuinka kaukana kulkee muuta talotekniikkaa, onko putket eristettävä, miten on kannakoitava).

Kuka saa asentaa Sewatek-läpivientejä®?

Sewatek-läpivientejä asentavat niin rakennus- ja lvis-urakoitsijat kuin elementtitehtaiden asentajat, ns. saneeraustuotteiden osalta myös timanttiporarit ja palokatkoasentajat. Varsinaisia kelpoisuusvaatimuksia ei ole.

Palokatkon lopputulokseen vaikuttaa oleellisesti se, että henkilö on huolellinen ja suorittaa asennuksen asennusohjeiden mukaisesti. Säännöllisemmin palokatkoja tekevälle asentajalle suosittelemme lämpimästi palokatkoasentajan henkilösertifikaattikoulutusta. Sewatek tarjoaa myös tuotekoulutusta, joka kelpaa myös palokatkoasentajasertifikaatin ylläpitämiseen.

Tekeekö Sewatek palokatkosuunnitelmia tai asentaako Sewatek palokatkoja?

Sewatek on valmistava yritys, eikä sen vuoksi ole lähtenyt suunnittelu- tai asennusliiketoimintaan. Pystymme tukemaan suunnittelua erittäin pitkälle ja vinkkaamaan urakoitsijoista eri puolella Suomea.

Eikö Sewatek-läpivienti® pala?

Pääosa tuoteosistamme varmasti palaa tai ainakin sulaa, mutta se ei estä tuotteidemme toimimista palokatkoina. Tuotteemme eivät ainakaan siinä määrin ehdi kärsiä tulipalossa niille luvatun paloluokan aikana, että ne pettäisivät. Polttokokeissa paloluokkaa ei ole juuri koskaan rajoittanut läpiviennin kestäminen, vaan siitä läpiviedyn virtausputken/kaapelin liiallinen kuumentuminen. Tämän vuoksi jotkut putkimateriaalit tarvitsevat lisäksi vähintään paikallisen paloeristyksen.

Löytyykö Sewatekilta läpivientejä väestönsuojiin?

Kyllä, mutta Sewatek-tuotteita ei ole testattu eikä hyväksytetty tähän käyttöön. Välitysmyyntituotteena valikoimistamme löytyy Roxtecin VSS-läpivientejä.

Pitääkö Sewatek-valmisläpiviennit® kitata palomassalla?

Ei tarvitse. Virtausputken/kaapelin juuren jälkitiivistykseen riittää paloluokittelematon akryylimassa. Jälkitiivistämällä saavutetaan parempi ilma- ja äänitiiveys, joten se kannattaa ehdottomasti tehdä läpiviennin molempiin päihin. Katso kuitenkin aina tuotekohtaiset detaljipiirustukset ja asennusohjeet.

Miten läpivietävä talotekniikka on kannakoitava Sewatek-valmisläpivientien® yhteydessä?

Putket ja kaapelit tulee Sewatek-läpivientien osalta kannakoida tuotteidemme detaljipiirustusten esittämällä tavalla. Kannakointimääräykset ovat useimpien valmistajien palokatkotuotteiden osalta varsin samanlaiset, sillä polttokoetestauksissa ei yleensä ole mahdollista kannakoida kovin kaukaa testirakenteesta, ja testatusta asetelmasta tulee siten vaatimus.

Sewatek-läpivientien osalta seinäasetelmassa vaaditaan kannakointi rakenteen molemmin puolin korkeintaan 500 mm päästä rakenteesta. Välipohjarakenteessa ensimmäisen yläpuolisen kannakkeen tulee putkien osalta olla korkeintaan 1500 mm päässä ja kaapeleiden osalta korkeintaan 500 mm päässä rakenteesta. Yksityiskohtaiset ohjeet löytyvät tuotteiden detaljipiirustuksista.

Voiko Sewatek-läpiviennin® jättää rakenteeseen tyhjäksi varaukseksi mahdollista myöhempää käyttöä varten?

Voi, mutta asiassa on tuotekohtaisia eroja. Kaikki valmisläpivientimme voi jättää, jos käyttämättä jäänyt reikä tilkitään sopivankokoisella putken tai kaapelin pätkällä sekä jälkitiivistetään akryylimassalla. Korjausrakentamisen tuotteemme on vartavasten tarkoitettukin myös varauksiksi.

Voiko Sewatek-tuotteita käyttää Joutsenmerkki-kohteissa?

Voi. Osa Sewatek-tuotteista on sellaisenaan Joutsenmerkki-yhteensopivia. Osasta tuotteista taas on saatavissa Joutsenmerkki-yhteensopiva versio. Vähäisiltä rakennustarvikkeilta ei kuitenkaan välttämättä edellytetä Joutsenmerkkiä tai löytymistä yhteensopivien tuotteiden listalta.

En ole varma soveltuuko perustuotteenne tilanteeseeni. Onko mahdollista tehdä niistä jonkinlaisia variaatioita?

Soita tai laita viestiä, niin selvitetään. Vuosien saatossa olemme toimittaneet läpivientejä monenlaisiin yllättäviinkin kohteisiin, joissa ei ole varsinaisesti aina edes kaivattu palokatkoa. Lisäksi valmisläpivientiemme runkoratkaisuihin on usein mahdollista tehdä muokkauksia tuotekelpoisuuden ja paloluokkien siitä muuttumatta. Erityisesti saneerauspuolelle laajentunut valikoimamme takaa sen, että palokatkoratkaisu löytyy sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei valmisläpivientiä ole.

Palokatkot rakentamiseen – laaja tuotevalikoima ja räätälöidyt ratkaisut rakentamiseen

Lue lisää

Palvelut & tuotteet – tutustu valikoimaamme ja kuinka voimme auttaa sinua

Tutustu valikoimaamme

Kysy lisää