Palokatkon toteuttaminen valmisläpiviennillä

12.10.2021

Palokatkot ovat pysyvästi rakennukseen asennettavia rakennustuotejärjestelmiä, jotka ovat olennainen osa rakennusten paloturvallisuutta. Palokatkojen palotekniset ominaisuudet rajoittavat tulen ja savun leviämistä osastoivien rakennusosien läpivientien kautta.

Palokatkojen toteuttaminen valmisläpivienneillä tuo huomattavia etuja rakentamisen kaikille osapuolille. Valmisläpiviennit ovat mittatarkasti valmistettuja läpivientiratkaisuja, joita käytetään palo-osastoivissa väliseinissä ja välipohjissa. Parhaiten valmisläpivientien hyödyt saadaan lunastettua ottamalla ne huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Valmisläpiviennit kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa

Palokatkot tulee suunnitella ja niiden soveltuvuus käyttökohteeseen tulee selvittää ennen asennustyötä. Hyvällä suunnittelulla tuotteiden soveltuvuudesta kohteeseen ei jää kysymyksiä, joita jouduttaisiin erikseen arpomaan työmailla. Palokatkosuunnitelma laaditaan hankkeen toteutussuunnitteluvaiheessa yhteistyössä muiden erityissuunnitelmien laatijoiden kanssa. Toteutus- ja laadunvarmistussuunnitelma taas on kohteen palokatkourakoitsijan laatima asennustyön suunnitelma, jolla urakoitsija varmistaa palokatkosuunnitelman ja laadunvarmistusjärjestelmänsä mukaisen toiminnan.

Optimaalisen palokatkoläpiviennin löytäminen kohteeseen vaatii aina useamman tahon yhteistyötä sekä hyvää keskinäistä kommunikaatiota, jotta suunnitelmista päästään toteutuksen kautta turvalliseen ja kokonaisedulliseen lopputulokseen. Valmisläpivientien käyttäminen on helppoa ja vaivatonta ja niiden hyödyt tuodaan tehokkaimmin esille, kun mahdollisuus esivalmiiden läpivientikappaleiden käyttämiseen otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Valmisläpiviennillä palokatkon toteuttaminen on helppoa ja vaivatonta

Valmisläpivientejä on olemassa erilaisia. Yleisesti puhutaankin valmisläpivientien sijaan esivalmiista palokatkoista, sillä palokatko on kokonaisuus, jossa on huomioitava myös muita asioita, esimerkiksi talotekniset eristeet sekä talotekniikan kannakoinnit. Tuotevalikoimastamme löytyy niin rakenteeseen valettavia kuin eri rakenteisiin porareikiin asennettavia valmisläpivientiratkaisuja.

Erityisesti valuvaiheessa tai ylipäänsä rakenteisiin ennen talotekniikkaa asennettavissa läpivienneissä korostuu varhaisen suunnittelun merkitys sekä asennusvaiheen mittatarkkuus. Tilatehokas ja työaikaa säästävä valmisläpivienti ei lämmitä, jos se on asennettu väärin tai väärään paikkaan. Työmaalla porattaviin reikiin asennettaessa reikien täsmälliset paikat voidaan määritellä myöhemmin, mikä tuo jonkin verran joustoa. Ymmärrettävästi varsinkin uudiskohteessa poraamista pyritään kuitenkin välttämään.

Valmisläpivienneistä on hankala puhua yhtenä tuoteryhmänä, sillä käytännössä eri tuotteilla on varsin erilaiset ominaisuudet ja asennustavat. Kaikille tuotteille yhteisenä asennusohjeena toimii oikea-aikaisuudesta ja työjärjestyksestä huolehtiminen. Esimerkiksi S- ja H-sarjan läpiviennit on kiinnitettävä paikoilleen ennen taloteknisiä asennuksia. Sewatek-läpivientiputki tai Multiläpivienti taas on kätevin asentaa yhdessä talotekniikan kanssa, minkä vuoksi niiden asentaminen kannattaa antaa putkiurakoitsijan tehtäväksi.

Asennusohjevideo, joita löydät lisää Youtube-kanavaltamme.

Avainasemassa valmisläpivientien asentamisessa on suunnittelu, jossa tuoteosien sijoittelun tarkkuus on epäilemättä täsmentymässä samalla kun mallintava suunnittelu yleistyy. Sewatek-komponentit löytyvät eniten Suomessa käytetyistä suunnitteluohjelmistoista ja erillisen Sewatek Connector-työkalun avulla on helpotettu taloteknisen ja rakennesuunnittelun rajapintojen toimivuutta. Ohjelmistomaailma on läpivientien näkökulmasta yllättävän monimutkainen silloin, kun liikutaan useamman eri suunnittelualan rajapinnassa. Ohjelmistot kehittyvät jatkuvasti, me pyrimme kehittymään siinä mukana.

Tuemme asennusvaihetta seikkaperäisin asennusohjein sekä asennusanimaatioin. Työmailla tulee varmuudella eteen tilanteita, joissa ei voida asentaa täysin asennusohjeen mukaisesti. Luovuus ei tällaisissa tapauksissa ole kiellettyä, kunhan lopputulos on asennusdetaljissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Aina kannattaakin olla yhteydessä, mikäli työmaalla menee sormi suuhun. Edustajamme vierailee mielellään paikalla auttamassa ja antamassa neuvojaan. Hänellä saattaa olla joltakin toiselta työmaalta takataskuun tarttunut ratkaisuidea. Myös tuotteita testatessa olemme jonkin verran huomioineet, että työmaalla ei kaikki aina mene kuin Strömsössä.

Yleisesti valmisläpivientien kanssa toimiminen on kuitenkin helppoa ja lopputulos melko automaattisesti hyvä, kunhan asennuksessa ja suunnittelussa on oltu huolellisia ja ohjeita on noudatettu. Moni asentamisessa sattunut ongelmatilanne olisikin voitu välttää, jos miettimiseen olisi käytetty hetki aikaa. Tapahtuneissa vahinkotilanteissa, kuten rakenteisiin palokatkoa varten poratuissa väärän kokoisissa rei’issä, kannattaa varmistaa meiltä, miten tilanne korjataan oikeaoppisesti.

Asennusohjevideo, joita löydät lisää Youtube-kanavaltamme.

Valmisläpivienti säästää aikaa, rahaa ja vaivaa

Ajankäytöllisesti valmisläpiviennin säästö tulee siitä, että läpivienti on valmis talotekniikan asentamiseen asti ja toimii palokatkoratkaisuna jo sellaisenaan. Aikatauluun ei siis tarvitse sovitella erikseen esimerkiksi putki- ja sähköasentajan tai palokatkoasentajan kalentereita.  Valmisläpivienti on myös helppo asentaa, eikä sen asentaminen juurikaan lisää työvaiheen kestoa. Samoista syistä valmisläpivienti on myös tilavarausta edullisempi vaihtoehto, oli kyse sitten elementtien valmistamisesta tai työmaatoiminnasta. Kun muut työvaiheet, jälkivalun materiaalit ja palokatkotarvikkeet saadaan karsittua pois, säästyy taloudellisia resursseja huomattavasti.

Ratkaisumme palokatkoläpivienteihin soveltuvat yhtä lailla uudisrakentamisen, korjausrakentamisen kuin valmisosatehtaidenkin tarpeisiin, mutta Sewatek on ehdottomasti enemmän kuin laadukkaiden tuotteidensa summa. Käytämme asiantuntemustamme mielellämme sinun hyödyksesi ja tarjoamme apuamme myös suunnitteluun sekä määrälaskentaan. Toimitamme kotimaiset, mittatilaustyönä tehdyt läpivientiratkaisut ripeästi työmaille ympäri Suomen, ja lisäksi esimerkiksi Ruotsiin.

Kysy meiltä lisää. Olemme palokatkoläpivientien erikoisasiantuntijoita juuri siksi, että sinä voisit ladata panoksesi omaan erikoisalaasi.