Rakennusajan puolittaminen – ainoa keino kustannussäästöihin?

16.01.2025

Julkisuudessa on jo pitkään keskusteltu rakennuskustannusten noususta ja uusien asuntojen hintojen noususta. Tämä on aito ongelma, ja se herättää huolta siitä, miten esimerkiksi yksinasuvat ja nuoret perheet pystyvät hankkimaan riittävän kokoisia asuntoja järkeviltä sijainneilta.

Rakennusmateriaalien kustannuksista on haastava saada säästöjä

Rakennusmateriaaleista on yritetty löytää kustannussäästöjä, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi. Koska Suomi on osa kansainvälistä toimitusverkostoa ja raakamateriaalit tuodaan pääasiassa ulkomailta, jäävät suomalaisten toimijoiden vaikutusmahdollisuudet hyvin rajallisiksi. Vaikuttaa siis siltä, että tämä tie ei johda kovin pitkälle.

Normien purkamisella voitaisiin saada säästöjä, teoriassa

Toinen vaihtoehto olisi kustannusten hillitseminen purkamalla rakennusalan normeja. Tämä saattaisi yksinkertaistaa teknisiä ratkaisuja ja laskea materiaalikustannuksia. Kuitenkin normien purkaminen herättää kysymyksiä mm. turvallisuuden, terveellisyyden ja ekologisten tavoitteiden puolesta. On hyvin epätodennäköistä, että tällainen kehitys olisi mahdollista, lukuun ottamatta pieniä kosmeettisia muutoksia, kuten autopaikkavelvoitteen höllentämistä.

Meillä ei ole varaa tinkiä myöskään työvoimakustannuksista

Kolmas mahdollisuus olisi työvoimakustannusten alentaminen. Suomessa tämä on kuitenkin vaikeasti toteutettavissa, sillä se voisi johtaa laadun heikkenemiseen ja harmaan talouden kasvuun. Kuluttajien ostovoima on myös koko kansantalouden kannalta keskeinen elementti, joten palkoista leikkaaminen ei ole vaihtoehto.

Jäljelle jää toiminnan tehostaminen

Käytännössä ainoa alue, josta kustannussäästöjä rakennusalalla on saatavissa, on toiminnan tehostaminen. Tahtituotanto on jo vakiinnuttanut asemansa monien toimijoiden keskuudessa, mutta todellisten hyötyjen saavuttaminen edellyttää rohkeutta ja yhteistyötä läpi toimitusketjun.

Mielenkiintoinen tapahtuma, joka jäi mieleen, oli joulukuussa Rakennustiedon järjestämä Black Weeks -areena: Rakentamisen läpimenoajan puolittaminen – vastuullista vai vastuutonta? -keskustelu.

Keskustelun yhteydessä listasin löydöksiä ja ajatuksiani, mitä rakennusajan puolittaminen vaatii, materiaalivalmistajan näkökulmasta katsottuna. Listauksessani en keskity niinkään kohteessa päivittäin tapahtuvaan toimintaan, sillä alalla on Sewatekia parempia tahoja sitä asiaa kommentoimaan.

  • Rakennusajan puolittaminen on mahdollista. Keskusteluissa nousi esiin, että rakennusajan lyhentäminen 30 % on helpohkosti saavutettavissa tahtituotannolla. Tämä edellyttää kuitenkin rohkeutta kaikilta osapuolilta, erityisesti niiltä, jotka ovat lähimpänä asiakasta. Rohkeutta lisää myös se, että rakennusajan lyhentämistä pidetään arvokkaana tavoitteena.
  • Kaiken lähtökohta on toiminnan tarkempi suunnittelu ja tiedon jakaminen. Isossa roolissa on yli yritysrajojen tapahtuva suunnittelu, jolloin materiaalivalmistajat saavat tarvittavaa tietoa, jotta valmistus- ja toimituskyky voidaan varmistaa. On hyvä muistaa, että vaikka yksi kohde ei välttämättä paljoa valmistajan kapasiteettia kuluta, on kohteilla taipumus edetä samaan aikaan, jolloin valmistavien kysyntäpaine valmistaville tehtaille ilmenee usein piikkeinä.
  • Joustavaa kapasiteettia ja materiaalinhallintaa. Valmistajan on pystyttävä mukautumaan kysynnän vaihteluihin esimerkiksi tekemällä puolivalmisteita valmiiksi varastoon tai kehittämällä toimintaansa joustavaksi, jotta reagointi kysynnän vaihteluihin onnistuu.
  • Verkostot on valittava ja asiat valmisteltava etukäteen. Kun toiminta on käynnissä, ei enää ole aikaa selvitellä yksityiskohtia millään osa-alueella. Ei myöskään materiaalivalmistajilla.
  • Yleisesti ottaen tuotannollinen tehdasvalmistus on tärkeässä roolissa. Tämä liittyy myös olosuhdehallintaan, kun asioita tehdään teollisesti ja jossain muualla kuin itse kohteessa, mahdollisesti pieleen meneviä muuttujia on vähemmän.
  • Esivalmistuksen tehokasta käyttöä. Mahdollisimman pitkälle esivalmistetut ratkaisut vähentävät työmaalla tehtävää työtä. Esivalmistukseen olisi järkevää ottaa mukaan suurempia kokonaisuuksia, esimerkiksi talotekniikkaa.
  • Työmaalla tehtäviä päätöksiä pitäisi vähentää minimiin. Esimerkiksi huomiseksi tilaamisesta olisi päästävä eroon. Vaikka Sewatek pystyykin toimittamaan usein seuraavaksi päiväksi kohteeseen, ja kustomoituja tuotteita pääsääntöisesti 1-3 päivässä, ei tämä ole koko alan etu.
  • Logistiikkapainotteista suunnittelua. Toimintaa kannattaisi suunnitella logistiikkakulma edellä, ja tällä tarkoitan materiaalivirtoja ja muuta toimintaa kuin itse tavaran kuljettamista. Kaikkien osapuolten on tiedettävä tarkasti ja etukäteen, mitä tarvitaan ja milloin, jotta kokonaisuus toimii tehokkaasti. Vapaasti kenraali Omar Bradleytä lainaten: ”Amatöörit puhuvat strategiasta, ammattilaiset suunnittelevat logistiikkaa.”

Yleisesti ottaen Sewatek on yrityksenä hyvässä asemassa. Olemme jo kauan keskittyneet tehdasvalmisteisiin esivalmisteltuihin palokatkotuotteisiin, jotka vähentävät kohteessa tehtävää työtä minimiin. Tuotteidemme yksinkertaisuus ja monikäyttöisyys tukevat tehokkuutta, ja kustomoitujen tuotteiden valmistus- ja toimitusajat on painettu 1–3 päivään. Kuitenkin kehitystyö on jatkuvaa, ja alan toimijoiden on tehtävä yhteistyötä, jotta rakentamisesta tulee entistä tehokkaampaa ja vastuullisempaa.