Sewatekin ratkaisuja historiallisen Vanhan Tekun saneerauksessa Tampereella

Tampereen vanha teknillinen oppilaitosrakennus – Vanha Teku – on Tampereen Pyynikintie 2:ssa sijaitseva historiallisesti merkittävä rakennus, joka on valmistunut vaiheittain vuosina 1916 ja 1934. Kuusikerroksista, yli 11000 bruttoneliön suuruista rakennusta on peruskorjattu vuosina 1974 ja 1989. Vanhaan Tekuun tehdään pysyviä väistötiloja Tampereen koulusaneerausten vaatimiin tarpeisiin, ja rakennus peruskorjataan nyt vastaamaan nykyaikaista koulukäyttöä. Pyynikintien työmaa on yksi Tampereen talousalueen mittavimpia parhaillaan käynnissä olevia korjausrakentamisen projekteja.

Sewatek toimittaa R4 Korjausurakointi Oy:n työmaalle muun muassa patterinousuihin käytetyt läpivientiratkaisut.

Pyynikintie 2 ennen peruskorjausta. Tiia Monto, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).
Pyynikintie 2 ennen peruskorjausta. Tiia Monto, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).

Sewatek tarjosi työtapaan soveltuvan tavan palokatkojen toteuttamiseen

Sewatek tuli projektiin mukaan asiakkaan pyydettyä tarjousta ja ajatuksia siitä, miten tietyn tyyppiset läpiviennit saataisiin asianmukaisesti hoidettua. R4 Korjausurakointi Oy:n työmaille tämä oli Sewatekilta ensimmäinen toimitus.

”Asiakas halusi työtapaan paremmin soveltuvan tavan toteuttaa rakennuksen palokatkot ja meidän ehdotustamme pidettiin siinä määrin hyvänä, että se tarjosi hedelmällisen maaperän yhteistyölle. Rakennusajankohdalleen tyypilliset rakenteet poikkeavat nykykäytännöistä, minkä vuoksi ETA-arvioituja palokatkoratkaisuja ei voitu suoraan käyttää, joten mentiin rakennuspaikkakohtaisella hyväksynnällä. Tarjoamamme ehdotus kelpasi rakennesuunnittelijalle, joka hyväksytti sen rakennusvalvonnassa”, kertoo Sewatekin avainasiakkuuspäällikkö Peter Karlsson.

Läpivientiputki avatussa palkkilaatastossa.
Läpivientiputki avatussa palkkilaatastossa.

Läpivientiputki ratkaisujen pohjana

Käytännössä työmaalle toimitettiin Sewatekin läpivientiputkea kaikissa eri halkaisijoissa 40 millisestä 125 milliseen. Läpivientiputkea käytettiin välipohjan lävistävien lämpöjohtojen eli ns. patterinousujen palokatkoratkaisuna. Lisäksi työmaalla käytettiin kaapelinousuissa H2-läpivientiä, joka kaapeleiden ollessa kyseessä sisältää läpivientiputken lisäksi paisuvalla palonauhalla vahvistetun päätykappaleen.

”Palkkilaatastot avattiin ja imuroitiin ylhäältä käsin. Sen jälkeen asennettiin läpivientiputket ja puhallettiin vaahtolasilla alalaattapalkiston ontelot täyteen. Holvin vahvuus oli suunnilleen 600 milliä. Läpivientiputken ja muiden Sewatek-ratkaisujen asentaminen sekä käyttö on koettu työmaalta saadun palautteen mukaan helpoksi ja johdonmukaiseksi. Työmaakäyntien yhteydessä olen kysellyt, miten homma toimii ja siellä on oltu tyytyväisiä tuotteisiin. Osaavilta työntekijöiltä Sewatek-tuotteiden asentaminen onnistuukin helposti”, sanoo Karlsson.

Läpivientiputki palkkilaatastossa.
Läpivientiputki palkkilaatastossa.

Pyynikintien työmaa on Karlssonin mukaan hyvä osoitus siitä, että Sewatekilla tehdyt panostukset korjausrakentamisen ratkaisuihin alkavat näkymään tunnettuudessa sekä tilausten määrässä. Korjausrakentaminen on aina hieman työläämpää, mutta tarjoaa mukavasti lisähaastetta myös palokatkotoimittajalle.

”Vanha Teku on kiva kohde jo historiansa vuoksi ja siinä on erittäin mielenkiintoista saada olla mukana”, päättää Karlsson.

H2-läpivientejä kuvattuna rakenteen ala- ja yläpuolelta.
H2-läpivientejä kuvattuna rakenteen ala- ja yläpuolelta.

Sewatek vastasi erinomaisesti korjausrakentamisen tarpeisiin

R4 Korjausurakointi Oy:n aluevastaava Marko Urkon mukaan kohteen yli satavuotiset alkuperäisrakenteet ja rakenneratkaisut asettivat oman haasteensa myös palokatkorakentamiselle. Sewatekilta saatu tuki ja selvitykset auttoivat huomattavasti palokatkoratkaisun löytämisessä, ja tuotteisiin tarvittaessa saatava perehdytys oli hänen mielestään selkeää sekä riittävää.

”Tuotteiden asennus sujui erinomaisen hyvin ja Sewatekilta oli aina apua saatavilla, kun sitä tarvittiin.  Sewatekin läpivientiputki antoi pitkänä tavarana tilattuna hienosti jouston varaa tapauskohtaisiin sovelluksiin erilaisten muuttujien edessä”, kertoo Urkko.

H2-läpivientejä välipohjassa.
H2-läpivientejä välipohjassa.

Erityisesti korjausrakentamisen parissa muutokset ja tarpeen tulevat usein nopeastikin ja se vaatii sidosryhmiltä kykyä reagoida nopeastikin muuttuviin ja kasvaviin tarpeisiin.

”Sewatek kuunteli tarpeita ja toimitti työmaalle tilatut ratkaisut varsin nopeasti itse tilauksen jälkeen”, Urkko kiitteli, ja kertoi Sewatekin olevan positiivisesti mielessä, kun tulevien kohteiden palokatkoratkaisuja aletaan miettimään.

Pyynikintie 2:n remontti valmistuu vuoden 2023 aikana.

Korjausrakentaminen

Palokatkot korjausrakentamisessa

Tutustu ratkaisuihimme