Massiivinen massiivipuukohde Ruotsista

Puukerrostalojen rakentaminen on Ruotsissa ollut kovassa nosteessa, mutta Södra Hemlingby -niminen asuinalue aivan Gävlen keskustan tuntumassa on puurakentamisen kannalta merkittävä. Alueelle rakentuu noin 500 uutta asuntoa, joista ainakin ByggPartnerin rakentamat 132 asuntoa sijaitsevat CLT-rakenteisissa kerrostaloissa, joita on yhteensä kuusi. Alueen suurimpiin ja perinteikkäimpiin putkiurakoitsijoihin lukeutuva Gävle Rörteam AB tekee kaikkien ByggPartnerin talojen putkityöt sekä niihin liittyvät palokatkotyöt.

Puurakentamisessa paloturvallisuus on aina aivan erityisesti tapetilla, mutta palokatkojen osalta työn ei tarvitse olla lainkaan hankalampaa tai kalliimpaa kuin muussakaan rakentamisessa.

Kun projekti käynnistyi vuonna 2021, valittiin Sewatek palokatkojen toimittajaksi. Sewatek-valmisläpivientien avulla haluttiin tehostaa toimintaa työmaalla sekä varmistaa, että käytössä on vaatimukset täyttävät ratkaisut.

Magnus Brink ja asennustiimi

Työtä helpottavat palokatkoratkaisut

Nyt vuosi ja neljä kerrostalorunkoa myöhemmin voidaan kysyä, kuinka meni. Gävle Rörteamin projektipäällikkö Magnus Brinkin mukaan kaikki on sujunut erinomaisesti. Massiivipuuvälipohja- ja seinäelementit tulevat työmaalle valmisteltuina oikeankokoisilla asennusrei’illä Sewatek-tuotteiden ohjeiden mukaisesti. Työmaalla onkin tarvinnut asentaa palokatko paikalleen yhdessä talotekniikan kanssa.

Emme olleet aikaisemmin käyttäneet Sewatek-tuotteita, mutta huomasimme nopeasti, ettei asentaminen vaadi kummoisia ennakkotietoja. Valmisläpiviennit tulevat kohteen mukaan mitoitetusti ja merkitysti, ja itse asentaminen käy nopeasti ja sujuvasti”, Brink kertoo.

Tietoja käytetyistä palokatkoratkaisuista

Kohteessa on käytetty CLT-rakenteisiin ETA-arvioituja Sewatek-tuotteita. Lämpöjohtojen ja käyttövesijohtojen läpiviennit on toteutettu D2-sarjalla ja viemärit Multiläpivienneillä. Lisäksi kohteessa on käytetty pienemmissä määrin paisuvaa SWT-105 -paloakryylia.

Paloturvalliseen rakentamiseen

Palokatkot uudisrakentamiseen

Tutustu ratkaisuihimme